Alleen constructief debat kan stroom betaalbaar houden

Door Bert Wollants op 27 november 2017, over deze onderwerpen: Energieprijzen, Energiebeleid
Kerncentrale

Na werkgeversorganisatie VBO trekken nu ook de federaties van de technologiesector (Agoria), de chemie (Essenscia) en de industriële elektriciteitsverbruikers (Febeliec) aan de alarmbel over een sluiting van alle kerncentrales in 2025. Dat zou de stroomfactuur immers met 15 à 20 procent verhogen. Kamerlid Bert Wollants roept alle betrokkenen daarom op om rond te tafel te zitten. “Laten we het energiedebat ten gronde voeren en niet halsstarrig en ideologisch voet bij stuk houden”, zegt hij.

Veilig, duurzaam en betaalbaar

Bevoorradingszekerheid, duurzaamheid en betaalbaarheid zijn voor Wollants de drie kernbegrippen in het energiedossier. Zo staat het ook in het regeerakkoord. “Het wordt tijd dat we opnieuw daar de focus op leggen”, vindt het Kamerlid. “Het is toch ondenkbaar dat we de vraag naar een realistische kernuitstap van tafel vegen en in één adem onze burgers en bedrijven voorhouden dat de stroomfactuur betaalbaar blijft?"

Bert Wollants ziet onder meer heil in een monitorings- en correctiemechanisme om de kernuitstap te realiseren. Dat moet onze energievoorziening veilig, duurzaam en betaalbaar houden. “Als dit ontbreekt, dreigen we onze burgers en bedrijven met een torenhoge rekening op te zadelen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is