Bert Wollants: “Beloftes regering-De Croo dat energiefactuur niet zal verhogen, zijn praatjes voor de vaak”

Door Bert Wollants op 11 januari 2023, over deze onderwerpen: Energieprijzen, Energiebeleid
Bert Wollants

Voor Kamerlid Bert Wollants zijn de 'garanties' van de regering-De Croo dat de kosten van het zogenaamde akkoord met Engie niet op de belastingbrief of energiefactuur zullen terechtkomen, slechts praatjes voor de vaak. “Zolang er geen akkoord is over het kostenplaatje kan de regering-De Croo dit simpelweg niet beloven”, zegt Wollants, “En laat daar nu net het schoentje knellen.”

Uit de officiële documenten die de regering-De Croo deelde met het parlement, blijkt duidelijk dat er geen afspraken gemaakt zijn over de financiën. Wollants maakt zich dan ook zorgen over de totaalkosten die nog niet vastliggen. Zo moet zowel het vergoedingsmechanisme voor Engie nog bepaald worden alsook de prijs voor het bergen van het kernafval. “Als de regering-De Croo hiermee akkoord gaat, overhandigt ze in principe een blanco cheque aan Engie. En dat die deels ingevuld wordt met ons belastinggeld is helemaal niet uitgesloten.”

Zwakke onderhandelingspositie

Wollants wil eveneens vermijden dat de kosten van het akkoord worden doorgerekend aan de belastingbetaler. “Integendeel, een verlenging van de kerncentrales hoort de staatskas meer op te brengen, waardoor we de energiefactuur van de bevolking kunnen verlagen. Maar door het uitstelgedrag van de regering-De Croo zijn we in zo’n zwakke onderhandelingspositie beland met Engie, dat het energiebedrijf perfect extra financiële eisen kan stellen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is