Bert Wollants: “De federale meerderheidspartijen laten zich keer op keer gijzelen door groen dogmatisme”

Door Bert Wollants op 28 maart 2023, over deze onderwerpen: Energiebeleid
Bert Wollants

De stemming over de vijf wetsvoorstellen, van meerderheid en oppositie, om artikel drie van de Wet op de Kernuitstap te schrappen en zo de bouw van nieuwe nucleaire installaties toe te laten, werd vandaag opnieuw met een maand uitgesteld in de commissie Energie. “Dit is niets meer dan een vertragingsmanoeuvre om de aanhoudende onenigheid binnen de regering-De Croo te maskeren. Mijn wetsvoorstel ligt maar liefst 16 maanden op tafel en we schuiven geen millimeter op”, reageert Kamerlid en energie-expert Bert Wollants. 

Waar wachten we nog op?

Ondertussen is het nog steeds wachten op het eigen wetsontwerp dat federaal minister Van der Straeten (Groen) maanden geleden beloofde. “Maar we hebben daar nog geen enkele tekst van gezien. Als de minister ons parlementaire werk keer op keer opschort, kan ze toch tenminste haar eigen voorstel met ons delen?”, zucht Wollants. “De wetsvoorstellen liggen op tafel en er is momenteel een brede meerderheid in de Kamer. Waar wachten we dan op? Of gaan de meerderheidspartijen zich keer op keer laten gijzelen door groene dogmatici?” 

Nucleaire innovatie blijft dode letter

Wollants merkt daarnaast op dat ook de financiering van de beloofde SMR-centrales nog steeds niet in orde is. Premier De Croo (Open Vld) beloofde een bedrag van 100 miljoen euro aan het studiecentrum SCK CEN in Mol, maar staatssecretaris Thomas Dermine (PS) verklaarde in de Kamer dat de helft van dat budget doorgesluisd werd naar het European Space Agency om een Waalse astronaut in de ruimte te krijgen. 

“Ondanks alle aankondigingspolitiek blijft de ambitie van de regering-De Croo om in te zetten op nucleaire innovatie nog steeds dode letter”, besluit Wollants. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is