Eerstehulpdrones nog niet voor morgen

Door Bert Wollants op 30 juli 2017, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Innovatie, Technologie
Mist Vlaanderen de drone-revolutie?

De kans is klein dat er binnenkort al drones worden ingezet om hartritmetoestellen (AED’s) tot bij de patiënt te brengen. "Nochtans tonen tests aan een Zweedse medische universiteit aan dat een drone gemiddeld meer dan een kwartier sneller is dan de klassieke ziekenwagen”, zegt Kamerlid Bert Wollants. “Dat is letterlijk het verschil tussen leven en dood.” Hij vraagt dat de zaak dringend wordt uitgeklaard, zowel praktisch als juridisch.

Onder meer de gemeente Heist-op-den-Berg toonde al de ambitie om met de nieuwe technologie aan de slag te gaan. Maar de bevoegde minister ziet nog heel wat technische hinderpalen vooraleer een aanvaardbaar veiligheidsniveau gegarandeerd kan worden. Het is ook niet duidelijk of deze toepassing onder de huidige dronewetgeving valt.

Wollants vraagt daarom dat de minister samen met de hulpverleningssector naar oplossingen zoekt. “Wie vandaag buiten een ziekenhuis een hartstilstand krijgt, heeft minder dan tien procent kans op overleven, want met elke minuut die verstrijkt daalt de overlevingskans. Eerstehulpdrones kunnen het aantal slachtoffers (10.000 per jaar) doen dalen. Zich zomaar neerleggen bij de hinderpalen ertegen, zou dus een foute keuze zijn”, besluit het Kamerlid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is