Alternatieven niet meteen voorhanden

"Veiligheid is natuurlijk prioriteit nummer één”, zegt Kamerlid Wollants. “Maar ook zekerheid over de stroombevoorrading, betaalbaarheid en duurzaamheid staan bovenaan onze agenda. De levensduur van de centrales verlengen kan bijvoorbeeld elk jaar de kosten met enkele honderden miljoenen euro drukken.”

Vlaams Parlementslid Gryffroy voegt eraan toe dat een alternatief met gascentrales tegen 2025 sowieso nauwelijks haalbaar is: "Negen nieuwe gascentrales bouwen tegen dan, waarvoor waarschijnlijk nog een subsidiemechanisme én de goedkeuring van Europa nodig zijn? Dat is onmogelijk op zo’n korte termijn.”

Snel naar een energiepact

Beide energiespecialisten benadrukken ten slotte dat het langer openhouden van de kerncentrales moet kaderen in structurele omslag naar duurzame en betaalbare energievoorziening. Zij rekenen er dan ook op dat er snel een energiepact komt op Vlaams en federaal niveau, met een duidelijke visie op lange termijn. Dat is de enige garantie om mogelijke energietekorten in de toekomst de pas af te snijden.

Onderwerpen