Meerderheid weigert N-VA-voorstel voor belastingvermindering van 500 euro

Door Joy Donné, Bert Wollants op 13 mei 2022, over deze onderwerpen: Belastingen, Energieprijzen, Energiebeleid
stapel geld en spaarlamp

Begin dit jaar stelde de N-VA een belastingvermindering van 500 euro voor via de bedrijfsvoorheffing, om de stijgende energieprijzen te milderen. Die vermindering zou meteen voelbaar zijn in de portefeuille van de mensen, in tegenstelling tot de maatregelen die de federale regering nam via het energieakkoord. De btw-verlaging die daarin werd vastgelegd, is tijdelijk en sluit heel wat mensen uit. Daarenboven is het nog steeds wachten op de beloofde verwarmingspremies van 100 en 200 euro. Toch stemde de Vivaldi-meerderheid het N-VA-voorstel weg. “Vivaldi weigert dus om verdere stappen te ondernemen om de energiefactuur te verlichten”, zeggen Kamerleden Bert Wollants en Joy Donné. 

De btw-verlaging die de federale regering  heeft beslist, sluit heel wat groepen uit. Bewoners van appartementsgebouwen die collectief worden verwarmd met aardgas of stookolie, zelfstandigen die via een professioneel contract werken en de bewoners van woon- en zorgcentra vallen allemaal uit de boot.  “Het energieakkoord is dus niet alleen een amalgaan van maatregelen dat heel wat groepen uitsluit maar slaagt er blijkbaar ook niet in om mensen onmiddellijk meer te laten overhouden bij het ontvangen van de hoge energiefacturen,” aldus Joy Donné.

Politieke spelletjes

Maar dat hadden Wollants en Donné al voorspeld. “Daarom dienden wij reeds in januari van dit jaar een voorstel in om alle huishoudens die niet in aanmerking komen voor het sociaal tarief voor aardgas een belastingvermindering van 500 euro toe te kennen via de bedrijfsvoorheffing. Een eenvoudige maatregel die wél vanaf maart voelbaar zou zijn geweest en niemand in de kou had laten staan. Maar dat was buiten de politieke spelletjes van de regering-De Croo gerekend,” besluit Wollants.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is