N-VA wil meer CO2-rechten toekennen om energieprijzen te drukken

Door Bert Wollants op 28 april 2022, over deze onderwerpen: Energieprijzen, Energiebeleid
gasfornuis met euromunt

De overschotten aan emissierechten (het recht om broeikasgassen uit te stoten) op Europees vlak moeten gebruikt worden om kosten van CO2-uitstoot te temperen, vindt Kamerlid Bert Wollants. De marktprijzen voor die emissierechten liepen in het afgelopen jaar op tot boven de 80 euro per ton. Dat is bijna het dubbele van een jaar geleden. Die kosten worden, naast de hoge gasprijzen, ook doorgerekend naar onze gezinnen en bedrijven. De N-VA wil meer rechten toekennen om zo de prijzen te drukken.

Niet te verantwoorden

“Door meer CO2-rechten beschikbaar te houden voor de markt, kunnen de prijzen dalen en moet er minder doorgerekend  worden aan gezinnen en bedrijven. Dat maakt iedereen die energie nodig heeft een stuk weerbaarder in deze crisis,” legt Wollants uit, “De gas- en olieprijzen zijn nu zó hoog dat je het echt niet kan verantwoorden om ook nog eens recordbedragen te gaan aanrekenen voor CO2.”

Hij roept minister Khattabi alvast op om hiermee aan de slag te gaan en samen met haar gewestelijke collega’s het dossier op de Europese tafel te leggen zodat onze gezinnen en bedrijven er de voordelen van kunnen plukken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is