Onderhandelingen kerncentrales zitten muurvast. Regering-De Croo staat voor gek

Door Bert Wollants op 2 juni 2022, over deze onderwerpen: Energiebeleid
kernenergie

In een brief aan premier De Croo heeft Engie haar voorwaarden op tafel gelegd om de jongste kerncentrales alsnog open te houden, zo bericht VRT NWS. En die zijn niet min: het Franse energiebedrijf eist dat de federale overheid meebetaalt aan Doel 4 en Tihange 3 en dat ze ook een deel van de kosten voor de berging van het kernafval voor haar rekening zal nemen. Voorwaarden die lijnrecht ingaan tegen het standpunt van de federale regering en eerder al een ‘njet’ kregen van de Groenen. “Met andere woorden, de onderhandelingen zitten nog steeds muurvast”, reageert Kamerlid Bert Wollants.

Dat betekent dat de beslissing van de kernuitstap voor de derde keer zal worden uitgesteld. Bert Wollants stelt zich dan ook grote vragen bij de inspanningen die de regering-De Croo gedaan heeft om de gesprekken met Engie in goede banen te leiden. “Het is juni en we zitten nog steeds op hetzelfde punt. Ik heb het gevoel dat de Groenen de laatste maanden zo goed toneel gespeeld hebben dat zelfs de premier geloofde dat ze de kerncentrales écht een kans wilden geven. En nu staat heel de regering voor gek.”

Verpletterende verantwoordelijkheid

Voor de energiespecialist van de N-VA is het duidelijk wie de rekening van dit wanbeleid zal betalen: de burgers en de bedrijven die vandaag al torenhoge energiefacturen moeten slikken. “Terwijl men overal ter wereld streeft naar energie-onafhankelijkheid, veroordeelt de regering-De Croo ons door haar uitstelgedrag tot peperduur aardgas. De regeringspartijen die dit hebben laten gebeuren, dragen een verpletterende verantwoordelijkheid.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is