Pragmatische oplossing voor mogelijk stroomtekort deze winter

Door Bert Wollants op 7 juli 2017, over deze onderwerpen: Energiebeleid, Europese Commissie

De Europese Commissie bestudeert momenteel of er staatssteun mag zijn om een strategische stroomreserve aan te leggen. Zo’n reserve heb je wanneer bijvoorbeeld een stroomproducent nog stroom over heeft uit een gesloten centrale. De overheid sluit dan een contract daarvoor. Europa onderzoekt nu of die overheid zo geen onrechtmatige staatssteun biedt. Maar zolang dat onderzoek duurt, kan de overheid geen contract afsluiten om reservecapaciteit te voorzien en zo in noodsituaties de bevoorrading te garanderen. Kamerlid Bert Wollants stelt daarom voor om de strategische stroomreserve voor één jaar vast te leggen via een aangepast koninklijk besluit.

De vorige regering, met Melchior Wathelet (cdH) als staatssecretaris voor Energie, heeft nooit een aanmelding bij Europa gedaan, stipt Wollants aan: "Meteen de belangrijkste reden waarom dit vandaag een probleem is. En net daarom moeten we die nalatigheid uit het verleden nu aanpakken."

Onnodig risico vermijden

Het grootste probleem evenwel lijkt te zijn dat vandaag moeilijk te motiveren is dat de contracten in één keer worden gesloten voor drie jaar. Dat is te lang volgens specialisten. Daarom reikt Wollants een pragmatische oplossing op korte termijn aan: “De zogenaamde strategische reserve is voorzien deze winter. Laat ons die gebruiken in het gesprek met Europa om voor dat deel snel tot een akkoord te komen. Blijven vasthouden aan een contract van drie jaar en daardoor riskeren dat er geen reservecapaciteit is deze winter, is een risico dat nergens voor nodig is.”

Eerder gaf de Administratie Energie ook al aan dat het jaar per jaar vastleggen van de strategische reserve de voorkeur verdient. “Maar daar wilde de bevoegde staatssecretaris destijds niet op ingaan”, betreurt Wollants.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is