De vorige regering, met Melchior Wathelet (cdH) als staatssecretaris voor Energie, heeft nooit een aanmelding bij Europa gedaan, stipt Wollants aan: "Meteen de belangrijkste reden waarom dit vandaag een probleem is. En net daarom moeten we die nalatigheid uit het verleden nu aanpakken."

Onnodig risico vermijden

Het grootste probleem evenwel lijkt te zijn dat vandaag moeilijk te motiveren is dat de contracten in één keer worden gesloten voor drie jaar. Dat is te lang volgens specialisten. Daarom reikt Wollants een pragmatische oplossing op korte termijn aan: “De zogenaamde strategische reserve is voorzien deze winter. Laat ons die gebruiken in het gesprek met Europa om voor dat deel snel tot een akkoord te komen. Blijven vasthouden aan een contract van drie jaar en daardoor riskeren dat er geen reservecapaciteit is deze winter, is een risico dat nergens voor nodig is.”

Eerder gaf de Administratie Energie ook al aan dat het jaar per jaar vastleggen van de strategische reserve de voorkeur verdient. “Maar daar wilde de bevoegde staatssecretaris destijds niet op ingaan”, betreurt Wollants.

Onderwerpen