‘Principeakkoord’ met Engie over verlenging kerncentrales is zoveelste uitstel

Door Bert Wollants op 19 juli 2022, over deze onderwerpen: Energiebeleid
Kerncentrale Doel

Premier Alexander De Croo kwam met de aankondiging dat er nog voor het zomerreces een ‘principeakkoord’ zit aan te komen met Engie over het openhouden van de twee jongste kerncentrales. “Dat is dus geen akkoord, maar louter een overeenkomst over de krijtlijnen van een akkoord”, zegt Kamerlid Bert Wollants. Een definitief akkoord wordt pas verwacht tegen het einde van het jaar. “Met andere woorden: de regering-De Croo staat nog steeds nergens en stelt de beslissing voor de vijfde keer uit.”

“Met elke maand dat we de beslissing uitstellen, wordt de kans kleiner dat we de kerncentrales operationeel kunnen krijgen in 2026”, gaat Wollants verder. “Met dit soort uitstelgedrag veroordeelt de regering-De Croo ons tot peperduur aardgas, terwijl men over de hele wereld streeft naar energie-onafhankelijkheid.”

Verpletterende verantwoordelijkheid

Voor de energiespecialist van de N-VA is het duidelijk wie de rekening van dit wanbeleid zal betalen: de burgers en de bedrijven die vandaag al torenhoge energiefacturen moeten slikken. “De regeringspartijen die dit opnieuw hebben laten gebeuren, dragen een verpletterende verantwoordelijkheid.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is