Visie op een modern energiesysteem

Door Bert Wollants op 31 mei 2012, over deze onderwerpen: Energiebeleid
Geef energieregulator meer instrumenten om toe te zien op groepsaankopen

Het land heeft gedurende jaren een gebrek gehad aan energiebeleid, iets dat overal wordt toegegeven. Zowel in oppositiekringen als regeringskringen klinkt dat geluid.

Waar we de voorbije jaren de problemen zowel qua prijs als bevoorradingszekerheid nog niet direct voelden, komen deadlines en problemen steeds dichterbij. Bedrijven klagen steen en been over het concurrentienadeel op vlak van energie, gezinnen voelen de druk van de verder stijgende energieprijs en eenieder is bevreesd voor wat er de komende jaren aankomt.

De nood aan energiebeleid is plots dan ook de nood aan crisisbeleid geworden. Hoe kunnen we bedrijven en gezinnen verzekeren van elektriciteit in de komende maanden en jaren, hoe doen we dat op lange termijn en hoe vermijden we dat onze gezinnen en bedrijven nogmaals de factuur hiervoor krijgen doorgeschoven?

De N-VA heeft deze problematiek grondig bestudeerd en voorstellen uitgewerkt. We doen voorstellen om bevoorradingszekerheid en prijzen onder controle te houden. Zowel voor de problemen die zich morgen en overmorgen stellen, als voor het op orde krijgen van onze energiemarkt op middellange en lange termijn. De nood is extreem hoog en de noodzaak aan kortetermijnbeleid is onmiskenbaar, maar dat mag ons niet verblinden en een langetermijnvisie op energie in de weg staan.

De N-VA werkt daarom een energiebeleid uit op korte termijn en op lange termijn met aandacht voor de basisnoden van gezinnen en bedrijven. Op die manier doen we een voorzet om tot een efficiënt, zeker en betaalbaar energiebeleid te komen. Niet door dogmatisch en ideologische luchtkastelen te bouwen, maar door realistische oplossingen aan te reiken. Dat zullen niet de oplossingen zijn waar we van dromen, maar pakken de problemen wel realistisch, uitvoerbaar en eerlijk aan.

Klik op de bijlage in de rechterzijbalk en lees de volledige visietekst (pdf-formaat, 147kB).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is