Waterstofwet is maat voor niets

Door Bert Wollants op 16 februari 2023, over deze onderwerpen: Energiebeleid
Bert Wollants

De regering joeg gisteren de waterstofwet door de commissie Energie. Een spijtige zaak voor Kamerlid en energie-expert Bert Wollants: “De minister moest en zou de eerste zijn om in de EU een waterstofwet gestemd te krijgen. Dat resulteert in een wet die met haken en ogen aan elkaar hangt.”

Geen spaander heel van wetsontwerp

De waterstofwet van minister Van der Straeten is vooral een prestigekwestie. De minister wil immers uitpakken als de eerste minister die in Europa een dergelijke wet heeft. Dat leidde tot haastwerk, wat ook bevestigd werd door de juridische dienst van de Kamer die in haar juridisch advies geen spaander heel liet van het wetsontwerp.

Pure tijdsverspilling

Naast een prestigekwestie is de wet ook pure tijdverspilling, aangezien de EU binnenkort met waterstofkader komt en deze wet waarschijnlijk dus volledig herschreven zal moeten worden.

Eerder handicap dan springplank

Daarnaast staat onze industrie niet te springen voor deze wet die alvast niet is afgestemd op het Europese kader dat nog in opmaak is. Ook de eigenaar van het huidige waterstofnet maakt zich ernstig zorgen dat de wet eerder een handicap wordt dan een springplank voor het gebruik van waterstof bij onze bedrijven.

Geen akkoord met gewesten

“Ook qua bevoegdheden usurpeert Tinne Van der Straeten er lustig op los,” vervolgt Wollants. “Er is immers geen akkoord met gewesten en Van der Straeten kleurt lustig buiten haar bevoegdheidslijntjes. Dat zorgt alleen maar voor vertraging, want procedures bij het Grondwettelijk Hof zijn dan uiteraard niet uitgesloten.”

Prestige

Het lijkt er dus op dat prestige hier de bovenhand haalt, om dan een wet te krijgen die zowel door Europa, als door de industrie, als door de gewesten in vraag wordt gesteld. De N-VA wil een stevige structuur voor waterstof opzetten, maar dit soort initiatieven helpen daar niet bij.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is