Kamerlid Bert Wollants roept federale regering op om ontmanteling Doel 3 tegen te houden

Door Bert Wollants op 9 september 2022, over deze onderwerpen: Energiebeleid
Bert Wollants

Te midden van de grootste energiecrisis die Europa treft sinds de oliecrisis van de jaren zeventig maakt Engie zich klaar om Doel 3 te ontmantelen en zelfs te vernietigen. Kamerlid Bert Wollants roept de federale regering op om dit te voorkomen. “De energieprijzen swingen de pan uit en de middenklasse verarmt waar ze bij staat. Het laatste wat we nu moeten doen is een reactor sluiten.”

Volgens Bert Wollants start Engie de voorbereidingen om in oktober al vitale delen van de reactor van Doel 3 onherstelbaar te beschadigen. Daarop zou de chemische decontaminatie volgen, wat het onmogelijk maakt om de verlenging op een later tijdstip nog te kunnen overwegen. Hij vreest dat Engie de reactor zo snel mogelijk niet-verlengbaar wil maken. Wollants roept de federale regering op om zo snel mogelijk met Engie hierover te spreken om dit te voorkomen.

Wereldvreemd

"Premier De Croo gaf zelf aan dat we tot 10 barre winters zouden krijgen als gevolg van de energiecrisis. Om in die omstandigheden een reactor te vernielen die ons nog jaren van klimaatvriendelijke stroom zou kunnen voorzien, dat is toch echt wereldvreemd”, geeft het Kamerlid aan "Er dient een degelijk onderzoek te komen naar de rol die Doel 3 in de toekomst nog kan opnemen. De installatie nu vernietigen is dan wel het laatste wat je wil. De regering moet dat vermijden."

Ongezien

Volgens Wollants is de snelheid waarmee Engie dit wil doen wel opvallend. Het is duidelijk dat er politiek steeds meer stemmen opgaan om na te gaan welke opties er zijn met die reactor en dat de exploitant die opties zo snel mogelijk wil kelderen. “Ongezien”, aldus Wollants. Hij kondigt alvast aan om de premier en minister Van der Straeten zo snel mogelijk te ondervragen over de kwestie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is