Volledige kernuitstap niet haalbaar tegen 2025

Door Andries Gryffroy, Bert Wollants op 8 december 2017, over deze onderwerpen: Energieprijzen, Energiebeleid
kerncentrale

Binnenkort moet er een energiepact op tafel liggen dat bepaalt hoe ons land de komende jaren en decennia met energie zal omspringen. Als het van de N-VA afhangt, speelt hernieuwbare energie daarin een belangrijke rol. Maar ook al is kernenergie een eindig verhaal, we kunnen er de komende jaren niet omheen als we Vlaanderen van voldoende betaalbare stroom willen voorzien. “Wij gaan geen blanco cheque tekenen en onze factuur ongecontroleerd laten stijgen”, zeggen Kamerlid Bert Wollants en Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy.

In het regeerakkoord staat dat de kernuitstap er moet komen tegen 2025. Maar daar zijn drie belangrijke voorwaarden aan verbonden. De energiebevoorrading moet verzekerd zijn, de energiefactuur mag niet te veel stijgen en we moeten onze CO2-uitstoot onder controle houden. En daar wringt het schoentje. Want er is nog geen enkele studie die aantoont dat ons land binnen zeven jaar zonder kernenergie kan en hoeveel dat precies gaat kosten. Zomaar 66 procent van onze stroomvoorziening afschakelen zonder een realistisch plan B, daar passen wij voor.

De voorbije tien jaar steeg het aandeel van hernieuwbare energie van 1,9 naar 6 procent. Kostprijs: 20 miljard euro. Ook voor nieuwe gascentrales zijn amper geïnteresseerde investeerders te vinden, zelfs als we ondersteuning beloven. Nu zeggen dat we alles tegen 2025 gaan regelen, is dus een weinig realistisch plan. Daarom kan de N-VA geen energiepact aanvaarden waarin een volledige kernuitstap staat. “Beter de nodige tijd nemen dan nu holderdebolder een pact afsluiten”, stellen Wollants en Gryffroy.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is